Să descoperim istoria acestui loc…

În timpul unei preumblări prin judeţ am dat de acest conac, despre care am înţeles că, pe vremuri era un important restaurant-han cunoscut drept Hanul Haiducilor. Este situat la ieşirea din celebra comună Deveselu spre Corabia. Pe toţi cei care au informaţii despre acest loc, oricât de puţine şi de nesigure, îi rugăm să ni le împărtăşească.

dsc_0054

Iată ce am scris, pe blogul meu, atunci când am dat de acest imobil care m-a vrăjit:

«La ieşire din Deveselu, oprisem lângă un superb conac, căzut în ruină. Avea acea aură de casă boierească, de loc care a însemnat ceva, la un moment dat. Acum, stătea să cadă sub ochii noştri. Aveam să-mi dau seama, mai pe seară, când am descărcat fotografiile, acasă, cât de real era acest pericol – chiar sub capul meu, acoperişul se mai ţinea în câteva stinghii. Chiar şi cele câteva cărămizi care se mai ţineau în picioare însufleţeau această clădire. Puteam să trec cu vederea faptul că unul îi scrisese uneia că o iubeşte sau că altul „sapă puţuri” şi vrea ca lumea să-l sune. Nu puteam însă să înţeleg, nici eu şi nici tovarăşii mei de drum, cum de o astfel de bijuterie arhitecturală fusese lăsată în paragină, cu boltele rămase fără ferestre şi uşi şi cu ţiglele maro şi umede care doar mai aminteau de ceea ce fusese un acoperiş».

2 gânduri despre „Să descoperim istoria acestui loc…

  1. Pingback: Să descoperim istoria acestui loc…Hanul Haiducilor la ieşirea din celebra comună Deveselu spre Corabia | Olteanul.net

  2. ce pot sa-ti spun , despre acest conac, pe linga care am trecut de sute de ori, chiar inainte de a fi transformat in ,,Hanul Haiducilor (hanul vacarilor, cum spuneau unii ,mai rautaciosi-aluzie la complexul de vaci din apropiere),este o discutie cu tatal meu, de loc din Studinita, care mi-a spus ca , in copilaria lui, prin anii ’30, mergand periodic la targ la Caracal cu caruta cu cai, la aceasta locatie faceau mereu popas, deoarece bunicul era prieten cu arendasul acelei mosii! din discutii , a inteles ca i se spunea ;locatiei , ,,la Coloneleasa ” proprietara fiind o vaduva de colonel , care locuia in Bucuresti si din spusele cunoscatorilor, dupa moartea colonelului , n-a mai trecut niciodata pe la mosie, s-a multumit cu venitul din arenda! se pare ca n-au avut urmasi! cam asta e tot, ce s-ar mai putea afla , cred ca numele colonelului, voi incerca , nu cred ca va fi greu! te tin la curent !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s